Va rugam sa va logati mai intai. Gasiti zona de login in partea stanga
Descrieri/Comentarii
L.S. / 26-Jan-2010
Biserica SCHIMBAREA LA FAŢĂ - „FLĂMÂNDA”,- „SĂRACĂ”
Hram: Schimbarea la Faţă, Sf. Treime, Sf. Haralambie, Adormirea Maicii Domnului
Tradiţia spune că biserica a fost amplasată în apropierea Mitropoliei, pentru ca la slujbele marilor sărbători, aceasta să nu fie tulburată de nerăbdarea celor săraci şi flămânzi care aşteptau pomeni, astfel ca ele să fie primite la schitul cel din vale, la biserica actuală denumită Flămânda .
Pe acest loc s-a aflat mai întâi un schit de lemn făcut de un anume Dimitrie în anul 1766.
În 1782, s-a ridicat biserica din zid, de către Istrati vel Vornicul şi Constandin Creţulescu. Biserica a fost terminată de breasla croitorilor, la 1800. A fost restaurată între 1869-71 cu osteneala epitropilor I. Dobrescu şi Dimitrie Gheorghe. A mai fost renovată în 1928, în 1972 şi în 1983.
Pictura interioară realizată iniţial în frescă, a fost repictată în ulei în stil realist, de pictorul Şt. Stoenescu,după reparaţiile din 1871. Între 1983-1987 s-a făcut o nouă pictură în frescă, pe toată suprafaţa interioară, de către pictorul Grigore Popescu şi Maria Popescu Dragomir, păstrând fragmente din pictura mai veche,
Biserica este construită pe un plan treflat cu pronaos lărgit (24 x 8,8-11 m). Are două turle octogonale, peste naos şi pronaos. Pronaosul, este despărţit de naos prin trei arcade. Pridvorul vechi este închis lateral cu zidărie. Un nou pridvor mai scund, este adăugat în faţă, închis şi acesta cu ferestre, ornamentat în exterior cu pilaştri şi o friză cu console. Un mic fronton semicircular delimitează pictura cu icoana hramului.
Faţadele bisericii au două registre, ambele tratate cu firide trilobate sprijinite pe semicoloane simple.
L.S.
Extras din Lucia Stoica si Neculai Ionescu-Ghinea, ”Enciclopedia Lăcaşurilor de Cult din Bucureşti” – Vol.1, 2005, Ed. Universalia
Va rugam sa va logati mai intai. Gasiti zona de login in partea stanga
Descrieri/Comentarii